odumiranje slobodnih medija slobodan reljić

ODUMIRANJE SLOBODNIH MEDIJA

  • Izdavač: Službeni glasnik
  • Broj strana: 160
  • Pismo: Ćirilica
  • Povez: Mek
  • Format: 13.5x20 cm
  • Godina izdanja: 2011.
396,00 RSD 440,00
ušteda: 44,00 RSD (-10%)
Trenutno nedostupno
Opis
U vreme blokovske podele sveta, mediji u jednopartijskim socijalističkim državama su, sasvim opravdano, smatrani neslobodnim. Mediji u razvijenim kapitalističkim državama su, opet, smatrani slobodnim.

Danas, dve decenije posle pada Berlinskog zida, gotovo da nema nikoga ko se trudi da razmišlja a kome nije jasno da je slavljena sloboda zapadnih medija bila relativna i u dobroj meri deklarativna, jednim delom istinski gajena kao komparativna prednost u odnosu na neprijateljski blok, a drugim delom glumljena. Kao što nema nikoga ko se trudi da razmišlja a da mu nije jasno kako su, nažalost, izgubivši istočnog dogmatskog rivala, gospodari „zapadnog načina života“ izgubili potrebu da relativnim informativnim liberalizmom dokazuju sopstvenu superiornost.

U knjizi Odumiranje slobodnih medija Slobodan Reljić daje sliku novog sveta medijske neslobode, uspostavljajući ubitačnu paralelu između nespremnosti istočnoevropskih medija da se suoče sa krahom socijalizma 1989, i nespremnosti zapadnih medija da predvide krah Volstrita 2008. godine.

Nikom nije jasno kuda vodi medijska nesloboda koja na razvijenom Zapadu poprima karikaturalne razmere, a koja se u ostatku sveta, koji razvijeni Zapad, pošto ne može u onome što je dobro, u onome što je loše sa tragikomičnom odanošću prati – pretvara u karikaturu karikature.

Iako, prirodno, onome čemu niko ne vidi rešenje, rešenje nije kadar da ponudi ni sam, Slobodan Reljić je u ovoj knjizi dokazao da je sposoban da problem locira na sažet, jasan i poražavajući način.
VIŠE

ODUMIRANJE SLOBODNIH MEDIJA

Iz istog žanra