metohija spomenici i razaranja milan ivanović

METOHIJA - SPOMENICI I RAZARANJA

  • Izdavač: Službeni glasnik
  • Barkod: 9788651917274
  • Broj strana: 428
  • Pismo: Ćirilica
  • Povez: Tvrd
  • Format: 23.5x29.5 cm
  • Godina izdanja: 2013.
4.860,00 RSD 5.400,00
ušteda: 540,00 RSD (-10%)
Trenutno nedostupno
Opis
Metohija je knjiga o južnom delu srpske države, napisana na četiri stotine stranica i sadrži 325 ilustracija. Podeljena je na trinaest poglavlja koja su obuhvatila Metohiju od srednjeg veka do savremenog stanja, kada su albanski separatisti poubijali i raselili mnoge Srbe i porušili njihove bogomolje. U prvom poglavlju data je etimologija reči Metohija; objašnjene su geografske osobine oblasti i istorijski izvori u kojima se Metohija pominje. Drugo poglavlje govori o imenima župa i srpskim vladarima, graditeljima i ktitorima. U trećem poglavlju se navodi šta su sve uradili crkveni poglavari na ovom prostoru, njihovi metosi i zidanje crkava i manastira. U četvrtom poglavlju „Metohija za vreme turske vladavine i albanskih zločinstava 1455–1912“ govori se o propasti srpske države, dolasku Turaka i silasku Albanaca sa visokih planina u Albaniji.

Sledeća poglavlja posvećena su manastirima u Metohiji, srednjovekovnim isposnicama, (pretežno koncentrisanim oko gradova Peć i Prizren), srednjovekovnim pisarnicama. Velika celina posvećena je gradovima u Metohiji, ikonama i zvonima. U poglavlju „Stara srpska groblja u Metohiji“ prikazan je najstariji period iz kog su sačuvani grobovi i njihova obeležja. Poglavlje „Džamije sagrađene na mestima crkava i crkvišta“ svedoči da je u Metohiji zatirano kulturno nasleđe Srba. U jedanaestom poglavlju detaljno su obrađena naselja u Metohiji sa crkvama i njihovim ostacima.

Tako skupljena građa sistematično je poređana u azbučnom nizu. Obrađeno je svako metohijsko selo koje je pronađeno u istorijskim izvorima, ili je sam autor to mesto posetio kako bi više saznavao od meštana. Brojni podaci su praćeni fotografijama crkava, fresaka, naseobina sa prostora Metohije. Na kraju, obimnost korišćene literature svedoči o tome da je autor veoma savesno pristupio pisanju ove knjige.

Objavljivanje ove knjige bilo je veoma zahtevan, ali i neophodan proces, jer očuvanje srpskog identiteta vezanog za ovaj prostor nikad nije bilo teže. Prateći potresne činjenice iz naše nacionalne istorije kroz ovu knjigu koja se bavi isključivo činjenicama, vidimo kako su se zvona topila, crkve rušile i ugrađivale u albanske kuće, crkvišta zarastala u travu, a čitava naselja nestajala tako da je od njih ostalo još samo ime. Uvereni smo da jedan ovako veliki poduhvat mora stići do čitalaca, kako bi generacije koje dolaze sačuvale istinu o Metohiji.
VIŠE