jugoslovensko sovjetske vojne suprotnosti (1947 1957) aleksandar životić

JUGOSLOVENSKO-SOVJETSKE VOJNE SUPROTNOSTI (1947-1957)

  • Izdavač: Arhipelag
  • Barkod: 9788652301775
  • Broj strana: 293
  • Pismo: Ćirilica
  • Povez: Tvrd
  • Format: 21 cm
1.139,00 RSD 1.265,00
ušteda: 126,00 RSD (-10%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Opis
Istoriografska studija nastala na osnovu novih istraživanja u donedavno zatvorenim sovjetskim, jugoslovenskim i srpskim arhivima o političkim odnosima Jugoslavije i SSSR, Tita i Staljina, Tita i Hruščova, o izazovima, protivrečnostima i suprotnostima jugoslovensko-vojne saradnje u središnjim decenijama XX veka.
Uzbudljiva istoriografska knjiga o iskušenjima i napetostima jednog savezništva.
Aleksandar Životić pomno prati nekoliko faza u jugoslovensko-sovjetskim vojnim odnosima: od transfera znanja sovjetskih vojnih instruktora na jugoslovenske „učenike“ i sovjetskih vojnih isporuke Jugoslaviji, preko tačaka razdora u odnosima dva saveznika, protivrečnosti jugoslovenskog razvoja i sučeljenih izazova usred jugoslovenske vojne politike na Balkanu, do turbulentnih pokušaja obnove jugoslovensko-sovjetskih odnosa.
Pošto su jugoslovensko-sovjetski vojni odnosi obeleženi snažnim političkim faktorima, glavni junaci u ovoj knjizi, pored važnih vojnih figura tog vremena poput sovjetskih oficira maršala Žukova, Malinovskog, Rokosovskog, Vasiljevskog, Konjeva, Buđonija, Moskaljenka, ili jugoslovenskih oficira Koče Popovića, Peka Dapčevića, Arsa Jovanovića, Ivana Gošnjaka, Rada Hamovića, Ivana Rukavine, Zdenka Ulepiča ili Ljuba Vučkovića, jesu Staljin i Hruščov, Molotov i Bulganjin, Tito i Ranković, Kardelj i Đilas, Tempo Vukmanović i Veljko Mićunović.
Knjiga koja otkriva nedovoljno poznatu dimenziju odnosa Jugoslavije i Sovjetskog Saveza u jednom od ključnih perioda Hladnog rata.
U knjizi je objavljeno i nekoliko fotografija iz posebnih albuma koji se čuvaju u okviru ostavštine Koče Popovića u Istorijskom arhivu Beograda. 
VIŠE

JUGOSLOVENSKO-SOVJETSKE VOJNE SUPROTNOSTI (1947-1957)

Iz istog žanra