zdrav razum i drugi spisi tomas pejn

ZDRAV RAZUM I DRUGI SPISI

  • Izdavač: Zavod za udžbenike
  • Broj strana: 124
  • Pismo: Ćirilica
  • Povez: Tvrd
  • Format: 21 cm
  • Godina izdanja: 2004.
453,20 RSD
Trenutno nedostupno
Opis
Dostojanstvo principa
Ovaj izbor iz Pejnovih dela ograničen je samo na one spise koji imaju prvenstveno politički karakter i koji se tiču revolucije. Zdrav razum iako prvo značajno Pejnovo delo, je okosnica njegove političke misli. U njemu su uzneti svi osnovni argumenti protiv „starog režima“, protiv monarhijskog principa, protiv parazitskog plemstva i preostalih feudalnih ustanova. Sve ideje i argumente protiv starog poretka i monarhističke vladavine Pejn je razvio i u Pravima čoveka, odgovarajući Berku na njegovo Razmišljanje o Francuskoj revoluciji.

Pod naslovom Krize Pejn je objavio trinaest članaka podstičući Amerikance da istraju u borbi za nezavisnost.

(..) Učesnik u dvema revolucijama, građanin dveju velikih republika imao je šta da kaže u „velikom epohalnom sporu“ između revolucije i tradicije. Njegova biografija pleni sve ljude koji veruju u dostojanstvo principa.

(Iz Pogovora D. Mićunovića)

Tomas Pejn (Thomas Paine) je rođen u Engleskoj 1737, a umro u Americi 1809. Bio je jedan od najznačajnijih političkih i socijalnih mislilaca doba prosvećenosti i građanskih revolucija. Glavna dela: (Common Sense 1766) Zdrav razum, 2004; (Right of Man: Being an Answer to Mr. Burke's Attack on the French Revolution by Thomas Paine, 1791); Prava čoveka, 1987, The Age of Reason, The Crisis.
VIŠE