uporedno ustavno pravo đuzepe de vergotini

UPOREDNO USTAVNO PRAVO

  • Izdavač: Službeni glasnik
  • Broj strana: 740
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Tvrd
  • Format: 16x24 cm
  • Godina izdanja: 2015.
3.960,00 RSD 4.400,00
ušteda: 440,00 RSD (-10%)
Trenutno nedostupno
Opis
Đuzepe de Vergotini ugledni je profesor emeritus ustavnog prava na Univerzitetu u Bolonji i autor brojnih naučnih radova iz oblasti ustavnog prava i drugih grana javnog prava. „Uporedno ustavno pravo“ jedno je od njegovih najznačajnijih dela i do sada je prevedeno na više stranih jezika.

„Uporedno ustavno pravo“ rezultat je sistematskog proučavanja ustavnih institucija u komparativnoj ravni. U uvodnom delu, autor je postavio metodološki okvir istraživanja, objasnio je ulogu, funkciju i značaj upoređivanja u ustavnom pravu kao nauke i metoda. U prvom delu knjige razmotrena su osnovna pitanja države (obeležja države, funkcije suverene vlasti, odnos suvereniteta i izvora prava, oblici državnog uređenja i vlasti) i ustava (značenje, stvaranje i sadržaj ustava, promena i zaštita ustava, nastanak i razvoj ustavnosti). U drugom delu pod nazivom „Država liberalnog tipa“ predmet analize jesu klasične teme ustavnog prava (ljudska prava, pravna država, neposredna i posredna vlast, podela vlasti, uloga partije i opozicije, odnos između zakonodavne i izvršne vlasti). Posebnu pažnju autor je posvetio „opisu“ ustavne i političke prakse pojedinih pozitivnopravnih sistema: Velike Britanije, SAD, Francuske, Nemačke, Italije, Španije i Švajcarske.

U naučnoj literaturi retko nailazimo na teoretičare, poput Đuzepea de Vergotinija, koji uspevaju da u načinu svog izlaganja pomire analizu doktrinarnih koncepata, značajnih za razumevanje funkcionisanja ustavnih struktura i pravnih poredaka, sa ukazivanjem na savremene tendencije u razvoju političkih sistema i rešenja o pravcu reformisanja ustavnih i političkih institucija. Vergotini tako ističe značaj formalizovanja uloge opozicije u ustavnom sistemu, pravnog karaktera interesnih grupa i dr.

„Uporedno ustavno pravo“ jeste najznačajnija studija iz oblasti ustavnog prava objavljena kod nas u poslednje vreme. Zbog toga je preporučujemo ne samo studentima i istraživačima na osnovnim i poslediplomskim studijama pravnih fakulteta i fakulteta političkih nauka, već i praktičarima iz tih oblasti, i uopšte svima koji žele da se detaljnije upoznaju sa funkcionisanjem ustavnih i političkih sistema.

Mr Ljiljana Grubač prevela je rukopis sa italijanskog jezika (Giuseppe De Vergottini, „Diritto costituzionale comparato vol. I“, 2011, Ottava Edizione), a stručnu redakturu prevoda pripremio je prof. dr Ratko Marković. 
VIŠE