svetlonosac vladika dr danilo krstić, episkop budimski, kao duhovni roditelj monahinja makarija

SVETLONOSAC VLADIKA DR. DANILO KRSTIĆ, EPISKOP BUDIMSKI, KAO DUHOVNI RODITELJ

  • Izdavač: Globosino
  • Barkod: 9788679000781
  • Broj strana: 219
  • Pismo: Ćirilica
  • Povez: Mek
  • Format: 13x20 cm
  • Godina izdanja: 2016.
522,50 RSD 550,00
ušteda: 27,50 RSD (-5%)
Trenutno nedostupno
Opis
Po stazama duhovnog života ne može čovek sam da korača. Potreban mu je vođa, učitelj, otac duhovni. U suprotnom, izlaže se velikoj opasnosti da upadne u duboku jamu, iz koje će se teško izbaviti bez pomoći onih kojima je poznat put izbavljenja. Bog je predobri Otac. Bog vodi računa o svakom Svom stvorenju. Pomaže i vraćanju čoveka u prvobitnu rajsku zajednicu sa Bogom, upravo tamo gde mu je mesto.

Bog ne deluje Sam. Za spasenje samo jednog čoveka uključuje čitav nebeski svet, kao i Božje saradnike na zemlji u liku duhovnika i monaha i monahinja. Za mene je Bog odabrao i pripremio vladiku Danila, a mene je uputio na Vladiku. Tako je vladika Danilo postao najveći Božji dar koji sam u životu primila.

Jedna stara poslovica nas uči: Prazan klas se uvis diže, a pun zemlji povija. Moj duhovni Otac je bio klas pun jedrih zrna. On toga nije bio svestan. Velikim i značajnim ljudima nije poznato da su oni veliki i značajni. Vladikine najdublje vrednosti su bile tihe i nenametljive. Kao da je namerno živeo život običnog čoveka koji ne pridaje značaj malim stvarima. Ali On je bio Arhijerej Pravoslavne Crkve u Srbiji i znao je da, kada u toku bogosluženja nosi mitru na glavi svojoj, onda je On ikona samoga Hrista. To je dostojanstvo koje, ponekad, zbog revnosti za Crkvu i poredak u njoj, treba da bukne čak i da se razgnevi radi revnosti za istinu Božju i krasotu Doma Njegovog. A ko to da razume? Možda samo bestrasan čovek. A zar i Gospod u gnevu nije izgnao prodavce iz hrama? Znači, nije uvek bio krotak i tih. I opet, ko sve ovo da razume.

Duhovno očinstvo ili materinstvo nije ni jednostavno, ni lako. Povezano je sa velikim naporima i odgovornostima i sa jedne i sa druge strane. Radi se o dve kompletne ličnost gde svaka ima svoj način života, svoje osobine, navike i svoje mišljenje. Zato se bira osoba koja će moći da nam odgovara, da nas razume i da nas vodi putem spasenja. Osoba sa kojom ćemo moći. Duhovni roditelj se jednom bira.

Na stranicama koje slede osvetljena su moja subjektivna sećanja na vladiku Danila i na događaje koji su pratili naše zajedničko putovanje kroz duhovni život. U tom kazivanju je bilo neophodno da predstavim Milicu Obradović pre vladike Danila, u Njegovo vreme tj. u vreme naše saradnje, kao i prve godine života monahinje Makarije. Čitalac će sam zaključiti koju ulogu je imao vladika Danilo u preobražaju jedne mirske ličnosti u drugu duhovnu ličnost i neka mi oprosti što je, samo iz tih razloga, bilo neophodno da napišem koju i o svojoj malenkosti. No, krenimo redom...
U manastiru Sokolica, na Preobraženje 2016. godine 
VIŠE

SVETLONOSAC VLADIKA DR. DANILO KRSTIĆ, EPISKOP BUDIMSKI, KAO DUHOVNI RODITELJ

Iz istog žanra

GRADOVI KAO SUDBINA

719,00 RSD 799,00

BEARS ON THE ROAD

1.529,00 RSD 1.699,00

BLISTAVO I STRAŠNO

1.044,05 RSD 1.099,00

OSMAN

1.329,05 RSD 1.399,00

JECAJI IZ KAMENA

2.250,00 RSD 2.500,00

RATNIK SUNCA

759,05 RSD 799,00

OŽILJCI ŽIVOTA

1.329,05 RSD 1.399,00

SAM O SEBI

1.139,05 RSD 1.199,00