preci, prošla budućnost, treće nebo snežana miladinović lekan

PRECI, PROŠLA BUDUĆNOST, TREĆE NEBO

  • Izdavač: Prometej, Novi Sad
  • Broj strana: 275
  • Pismo: Ćirilica
  • Povez: Tvrd
  • Format: 21 cm
  • Godina izdanja: 2018.
720,00 RSD 800,00
ušteda: 80,00 RSD (-10%)
Trenutno nedostupno
Opis
Ponekad je Snežanina pesma nalik na voštanicu koja treperi u našim medijevalnim vremenima, kao u romanu Gorana Petrovića, i kao u nezaboravnoj antologiji Milorada Panića Surepa „Kad su zavideli mrtvima“. Svuda unaokolo Agarjani, a vera je neuništiva, tajni plamen na brdovitom Balkanu. Ponekad se u njoj tihuje: sve je nagoveštaj. A oaze ćutanja i podrazumevanja opstaju kao biseri, kao svici, kao jedinstvene iluzije sreće. Ponekad ima sporenja. Nikada kletve. I premda čitava njena pesnička avantura nastoji da pokaže kako smo mogući, ponosni i neprikosnoveni i u uslovima nesmitrečnim i svetovima tragikomičnim, ona ostaje najbliža snu. Kao što je tako davno u još neprosvećenom Tobolsku Juraj Križanić čitao samo jednu knjigu, dakako svetačku, jedinu koja mu je ostavljena za uzdanicu kao jedinstven brevijar. Kao saputnik ničim utilitaran naoko, ali u osnovi duboko zasnovan poletom za životom, za istinama koje su, ipak, uvek u množini.

Ova pesnikinja ne bira, niti je na tragu Paskala. Ona unapred uverena, do poslednjeg dana, reklo bi se, odana naoko nemogućem: nesalomljivom kontinuitetu starinskog osećanja sveta i savremene užurbanosti i dosade globalizma. Izdanak kao takav. Prva zadaća života: da traje, kako bi njeni fanatizmi i zaboravljeni već preci u zavičaju bili prezentni, uticajni, svevideći ovaj novi svet.

Sasvim je naočit i istrajno usmeren njen pogled na onu drugu stranu. S vremena na vreme čini se da tog drukčijeg kosmosa i nema. Svakako, dokaz je i te snažne usredsređenosti na osnovna metafizička pitanja.

Jednostavnost je uvek u pravu. Jednostranosti se valja čuvati kao jahača Apokalipse.

Biblija ovde nije čitana naglas, nego horski, u sebi, u prvim rečima koje je čovek izgovorio i upamtio.

.

Duhovnost je ovde i te kako isceljiteljska. Ne samo da nas dopušta, nego nas i brani i podstiče. Misija pesme je i u euforičnom i potonjem, prvom i tek prepoznatljivom logu spasenja. Samo se u nas log rimuje sa slogom.

– Iz recenzije, Draško Ređep 
VIŠE

PRECI, PROŠLA BUDUĆNOST, TREĆE NEBO

Iz istog žanra

KARTA ZA VEČNOST

594,00 RSD 660,00

ZABAVNA SLOVA

1.089,00 RSD 1.210,00

TRI JAJAJA NA OKO

759,05 RSD 799,00

PLAMEN PLAVE SVEĆE

1.100,00 RSD

GLAS

1.000,00 RSD 1.100,00

U slavu pravoslavlja

1.000,00 RSD 1.100,00

ZIGURAT OD SNOVA

1.000,00 RSD 1.100,00

GRAD U NEVOLJI

880,00 RSD