pojmovnik teorije umetnosti miško šuvaković

POJMOVNIK TEORIJE UMETNOSTI

  • Izdavač: Orion Art
  • Broj strana: 950
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Tvrd
  • Format: 29 cm
  • Godina izdanja: 2011.
4.950,00 RSD 5.500,00
ušteda: 550,00 RSD (-10%)
Trenutno nedostupno
Opis
U pitanju je zbirka pojmova, poređanih po abecednom redu, koji se mogu čitati i međusobno indeksno povezati po različitim kriterijumima.

Autor je na knjizi radio poslednjih dvadeset godina i do sada je objavljivana u nekoliko kraćih verzija. Na neki način to je postao permanentan rad na indeksiranju, mapiranju i tumačenju moderne i savremene internacionalne, kao i globalne ili glokalne umetnosti, kulture i društva. Ovo izdanje je prvo sveobuhvatno i u njemu su, između ostalih, obuhvaćeni i umetnici bliskog i dalekog Istoka.Pojmovnikom teorije umetnosti autor je želeo da interdisciplinarno ukaže na složene, često kontradiktorne i dramatične odnose između umetnosti i teorije u modernim, postmodernim i savremenim tranzicijskim i globalnim društvima i kulturama. Knjiga je zamišljena tako, da se različiti problemi moderne, postmoderne i savremene umetnosti, kulture i društva teoretizuju i time predstave u složenim odnosima kritičkog i analitičkog suočenja intersubjektivnosti i intertekstualnosti, zapravo, otvorenog znanja o potencijalnom znanju o umetnosti, kulturi i društvu. Obrađeno je preko hiljadu pojmova i tri hiljade umetnika.

Knjiga je pisana u obliku pojmovnika. Ona nije ostvarena kao tekst hronološki povezanih rasprava, već kao zbirka ili registar pojmova poređanih po abecednom redu koji se mogu čitati i međusobno indeksno povezivati po različitim kriterijumima. To su kriterijumi teorijskih hronologija, odnosa pojava i pokreta, disciplinarnih i medijskih srodnosti, teorijskih i teorijsko problemskih korespondencija. 
VIŠE