planina koja me je volela bostonske i druge priče miodrag pajević milan pajević

PLANINA KOJA ME JE VOLELA - BOSTONSKE I DRUGE PRIČE

  • Izdavač: Prometej, Novi Sad
  • Broj strana: 188
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20 cm
  • Godina izdanja: 2019
450,00 RSD 500,01
ušteda: 50,01 RSD (-10%)
Trenutno nedostupno
Opis
„Miodrag i Milan Pajević su sin i otac, a ova knjiga predstavlja izbor iz njihove elektronske prepiske vođene i evocirane tokom dvadeset godina i ispisivane na različitim kontinentima. Već i iz ovog najkraćeg mogućeg sinopsisa biva jasno da je reč o knjizi koja otvara prostor za gomilu toga zanimljivog. Najpre, zanimljiva su vremena. Prepiska počinje jedva godinu dana nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je završen rat u Bosni kao najkrvavija deonica ratnog raspada Jugoslavije i koji je implicirao međusobno priznanje BiH, Hrvatske i SR Jugoslavije.

[…]

Sav ovaj istorijski i tehnološki okvir zapravo je samo pozadina za arhetipsku priču, priču o odnosu oca i sina, priču koja je jedan od onih mitskih temelja na kojima počiva civilizacija. Otac i sin su prirodno potekli u različitim generacijama, imaju različita iskustva i različite intezitete iskustva, otac bi poslovično trebao biti mudriji, sin bi poslovično trebao biti hrabriji, ali te stvari se dodiruju i preklapaju. Knjige prepiske, čak i unutar čisto literarnog žanra epistolarnog romana su to uspešnije što su bolje uhvatile različitost glasova koji učestvuju u prepisci. Ta se različitost u ovoj knjizi oseća na prvi pogled, na prvi dah.

[…]

Čitalac Planine koja me je volela stiče utisak da na neki način poznaje i Milana Pajevića i Miodraga Pajevića, zna u najmanju ruku o čemu bi s njima mogao da razgovara uz kafu, čaj ili nešto žestoko. Ovo je knjiga koju će čitaoci da vole, to je nešto što mi kaže moje vlastito čitalačko iskustvo, a teško da jedna knjiga može da ima veću ambiciju. Ima hrabrosti u pokušaju da se privatna prepiska podeli s nepoznatim čitaocima, a ovakav utisak je, između ostalog, i nagrada za tu hrabrost.“

– iz Pogovora, Muharem Bazdulj
VIŠE

PLANINA KOJA ME JE VOLELA - BOSTONSKE I DRUGE PRIČE

Od istog autora

PLANINA KOJA ME JE VOLELA - BOSTONSKE I DRUGE PRIČE

Iz istog žanra