novi sad arhivski zapisi vojislav puškar

NOVI SAD: ARHIVSKI ZAPISI

  • Izdavač: Prometej, Novi Sad
  • Barkod: 9788651506898
  • Broj strana: 217
  • Pismo: Ćirilica
  • Povez: Mek
  • Format: 24 cm
  • Godina izdanja: 2012.
675,00 RSD 749,99
ušteda: 74,99 RSD (-10%)
Trenutno nedostupno
Opis

U ovom radu obrađeni su uglavnom zapisi u arhivskoj građi i analitičkom inventaru o sledećim temama: „Neki vlasnici novosadskih kuća“, „Partizanske baze u Novom Sadu“, „Novosadske šume“, „Novosadske kafane“, „Žito u Novom Sadu“, „Novosadska plovila na Dunavu“ i „Grčka škola“. Na osnovu starih Zemljišnih knjiga urađen je tekst „Neki vlasnici novosadskih kuća“. U ovoj dokumentaciji mogu se pratiti, ko su bili vlasnici kuća u starim varoškim ulicama. Obrađene su sledeće stare varoške ulice: Dunavska ulica, Zlatne grede, Grčkoškolska, Pašićeva, Miletićeva, Njegoševa, Zmaj Jovina, Ilije Ognjanovića, Kralja Aleksandra, Svetozara Markovića, Narodnih heroja, Đure Jakšića, Jovana Subotića, Nikolajevska i Mite Ružića ulica. U ovom tekstu su data neka imena prevedena na mađarski jezik, pa se zbog toga na kraju daje, neka vrsta prevoda imena sa stpskog na mađarski i obratno. Na osnovu dokumentacije SUBNOR-a Novog Sada, obrađene su „Partizanske baze“. U ovom tekstu imamo imena bazađija i lokacije baza. Širenje grada Novog Sada se može pratiti i sagledati u tekstu o „Novosadskim šumama“. U varoši postoji i Šumska ulica. Novosadske kafane su interesantne i zbog toga što su se po imenima kafana nazivale i novosadske ulice. O „Novosadskom žitu“ obrađeni su podatci iz analitičkog inventara, kao i o „Novosadskim plovilima na Dunavu“ i „Grčkoj školi“. Svi ovi tekstovi imaju nekog značaja za novosadsku varoš. Jer u varoši imamo Grčkoškolsku ulicu, Lađarsku ulicu , Žitni trg, Šumsku ulicu i Ulicu partizanskih baza. Cilj ovog rada je da se upotpune dosadašnji tekstovi sa dokumentima iz arhivske građe, odnosno analitičkih inventara Istirijskog arhiva u Novom Sadu.

Radi potpunijih podataka u vezi razvoja grada Novog Sada obrađene su na osnovu arhivske građe novosadske šume i novosadske kafane. Novosadske šume nam govore o terenu na kome su sada izgrađene zgrade i ulice. Radi se o Gornjoj a naročito o Donjoj novosadskoj šumi. Nazivi ulica su davani i po nazivima kafana. Kao što su naprimer : Bela lađa, Crni petao, Crveno srce i drugi. U tekstu o nekim vlasnicima kuća u navedenim ulicama govori se o ljudima koji su tu živeli. Tekst je sačinjen na osnovu arhive Zemljišnih knjiga ili Gruntovnice u Novom Sadu.

U tekstu o Partizanskim bazama govori se uglavnom o krajevima grada gde je bilo otpora okupatoru i gde su bile baze i bazadžije.Ovaj tekst je sačinjen na osnovu dokumentacije SUBNOR-a Novog Sada.

Na osnovu analitičkih inventara obrađena su novosadska plovila na Dunavu, podatci koji se odnose na žito i Grčku školu. Sve ovo dovodi nas u vezu sa varoškim ulicama. Tako da u varoši i danas postoje Lađarska ulica, Žitni trg , Grčkoškolska ulica, Šumska ulica i Partizanskih baza ulica.

VIŠE

NOVI SAD: ARHIVSKI ZAPISI

Od istog autora