nebeski čovek zemaljski anđeo

NEBESKI ČOVEK ZEMALJSKI ANĐEO

  • Izdavač: Globosino
  • Barkod: 9788679000620
  • Broj strana: 146
  • Pismo: Ćirilica
  • Povez: Mek
  • Format: 12x21 cm
  • Godina izdanja: 2014
313,50 RSD 330,00
ušteda: 16,50 RSD (-5%)
Trenutno nedostupno
Opis

Na Svetosavskoj akademiji u Udruženju književnika Srbije 25. januara 2014. godine zamolila sam Njegovu Svetost Patrijarha Srpskog Gospodina Irineja da odabere kome da posvetimo pesničko veče na vogodišnjim Duhovskim svečanostima. „Neka bude Sveti Sava“, odlučio je Patrijarh.
Mesec dana kasnije javila sam se Njegovom Visokopreosveštenstvu Mitropolitu Crnogorsko-primorskom Gospodinu Amfilohiju i zamolila sam ga da mi ukaže na neke pesnike iz Crne Gore koji su pisali o Svetom Savi. Mitropolit mi je rekao da bi bilo dobro da u knjizi budu zastupljene i pesme o Svetom Simeonu Mirotočivom, čiju devetstogodišnjicu rođenja obeležavamo ove godine.
Bilo mi je veoma lako da prikupim pesme za ovu malu antologiju jer, kako sam se uverila, gotovo da nema srpskog pesnika, od srednjeg veka do današnjih dana, koji nije bio inspirisan Svetim Savom i Svetim Simeonom Mirotočivim, ovim „svetilnicima svoga otačestva“, kako ih naziva Domentijan. Kao što je primetio otac Dragomir Sando „sadržaj, smisao i poruka ovih pesama pripada ličnoj molitvi samih autora“. Ali složene ovako jedna uz drugu one su višeglasni vapaj jednog stradalnog naroda. I, istovremeno, zajednički usklik: Aksios! Aksios! Aksios!, ovoj dvojici zaista dostojnih.
Kao i ranijih godina, pri odabiru pesama rukovodila sam se emocijama koje su izazvale u meni, i nadom da će te emocije osetiti i čitaoci.
Mitropolit Amfilohije dopustio mi je da umesto predgovora objavim tekst iz zbirke njegovih eseja, studija i beseda Sveti Sava i Svetosavski zavjet. Opredelila sam se za besedu Svetost kao mjera ljudskog dostojanstva, jer sam uverena da su reči izgovorene na Svetosavskoj akademiji 1991. godine u Sava centru i danas, posle gotovo četvrt veka, podjednako žive, potresne, poučne i opominjuće.
Zahvaljujem se svim pesnicima koji su obogatili srpsku književnost stihovima o Svetom Savi i Svetom Simeonu Mirotočivom.
Zahvaljujem se Patrijarhu Irineju i Mitropolitu Amfilohiju.
Zahvaljujem se Ocu srpske države i Ocu srpske Crkve što su, ugledajući se na Hrista, stvorili delo koje nadahnjuje vekove.
I, naravno, zahvaljujem se Svetoj Petki, pod čijim ćemo se okriljem okupiti i ove godine, na desetim po redu Duhovskim svečanostima.Ljiljana Habjanović Đurović

VIŠE

NEBESKI ČOVEK ZEMALJSKI ANĐEO

Iz istog žanra