miodrag ibrovac i njegovo doba zbornik radova sa bibliografijom veroljub vukašinović

MIODRAG IBROVAC I NJEGOVO DOBA: ZBORNIK RADOVA SA BIBLIOGRAFIJOM

  • Izdavač: Službeni glasnik
  • Broj strana: 236
  • Pismo: Ćirilica
  • Povez: Tvrd
  • Format: 17 x 24 cm
  • Godina izdanja: 2012.
693,00 RSD 770,00
ušteda: 77,00 RSD (-10%)
Trenutno nedostupno
Opis
Službeni glasnik i Narodna biblioteka „Jefimija“ su ove godine, kao zajedničko izdanje, objavili knjigu Miodrag Ibrovac i njegovo doba. Reč je o zborniku radova sa istoimenog naučnog skupa koji je, povodom stotinu dvadeset i pet godina od rođenja jednog od najznačajnijih srpskih filologa i romanista, čije delo prevazilazi okvire matične kulture, održan u Trsteniku 21. septembra 2010. godine.

Pregled radova priloženih na ovom naučnom skupu koji ulaze u ovaj zbornik nagoveštava raznovrsnost Ibrovčevih interesovanja, i erudiciju i intelektualnu širinu koje su mu omogućile da ih artikuliše u kompleksan i bogat opus.

Čitalac, tako, ima priliku da se upozna sa Ibrovcem kao komparativistom, književnim kritičarem i istoričarem, prevodiocem Dodeovog dela Numa Rumestan, zatim sa njegovim razmatranjima uzajamnih uticaja pesama balkanskih naroda, sa njegovim proučavanjima unutrašnje građe knjige Robovanje i veličina vojničkog poziva Alfreda de Vinjija, sa Ibrovčevim doktorskom tezom Žoze Marija de Eredija, njegovom prepiskom na francuskom, tekstovima o Jovanu Skerliću…

U zbornik ulazi i tekst Vladimira Osolnika „Ibrovčeva studija Kopitar i Francuzi“, prilog sa VI Sretenjskog sabora održanog 14. februara 2011. u Ljubljani, posvećenog Miodragu Ibrovcu i srpsko-slovenačkim vezama, kao i bibliografija akademika Miodraga Ibrovca koju su povodom trsteničkog skupa sačinile Gorana Stevanović i Marija Bogdanović.

Ličnu notu ovom zborniku daje tekst „Moja sećanja na Miodraga Ibrovca“ Dragana Nedeljkovića. 
VIŠE

MIODRAG IBROVAC I NJEGOVO DOBA: ZBORNIK RADOVA SA BIBLIOGRAFIJOM

Od istog autora

ŽALAC

739,00 RSD 869,00

MIODRAG IBROVAC I NJEGOVO DOBA: ZBORNIK RADOVA SA BIBLIOGRAFIJOM

Iz istog žanra