mesečari kako je evropa krenula u rat 1914 kristofer klark

MESEČARI - KAKO JE EVROPA KRENULA U RAT 1914.

  • Izdavač: Heliks
  • Broj strana: 632
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 24 cm
  • Godina izdanja: 14. oktobar 2014.
  • odlomak
1.970,00 RSD 2.189,00
ušteda: 219,00 RSD (-10%)
Trenutno nedostupno
Opis
Povodom sto godina od početka Prvog svetskog rata, izdavačka kuća Heliks objavila je knjigu istoričara Kristofera Klarka Mesečari: kako je Evropa krenula u rat 1914.

Predočavajući istorijsku građu poput vrsnog pripovedača, Klark razloge za početak rata vidi pre svega u geopolitičkim interakcijama i malih i velikih zemalja na evropskoj sceni početkom XX veka. Znatan deo knjige posvećen je Srbiji, situaciji na Balkanu pod uticajem Otomanske imperije i Austrougarskog carstva, interesima velikih sila u tom delu Evrope, kao i ostvarivanju težnje južnoslovenskih naroda da se nađu u granicama sopstvenih nacionalnih država.

Knjiga Mesečari privukla je brojnu svetsku čitalačku publiku, doživela je izuzetan uspeh u Nemačkoj, a sada su i čitaoci u Srbiji u prilici da se upoznaju sa ovim važnim delom koje će svakako biti i doprinos diskusijama o događajima koji su oblikovali istoriju XX veka, ali koji obeležavaju i vreme u kojem danas živimo. I pre objavljivanja na srpskom jeziku knjiga Mesečari je u Srbiji je izazvala pažnju medija i istoričara, jer Klark iznosi tezu koja odstupa od donedavno opšteprihvaćenog mišljenja da je Nemačka glavni krivac za izbijanje do tada najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva.

Kristofer Klark je profesor moderne evropske istorije na Kembridžu i profesor na Koledžu Svete Katarine. Autor je nagrađivanih knjiga u kojima se bavi istorijom Pruske i Nemačke. Dobitnik je mnogih međunarodnih priznanja i nagrada. Mesečari, studija o izbijanju Prvog svetskog rata Klarkova je najnovija knjiga.
VIŠE

MESEČARI - KAKO JE EVROPA KRENULA U RAT 1914.

Iz istog žanra