izmišljanje ruritanije vesna goldsvorti

IZMIŠLJANJE RURITANIJE

  • Izdavač: Geopoetika
  • Broj strana: 289
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 24 cm
  • Godina izdanja: 2000.
731,50 RSD 770,00
ušteda: 38,50 RSD (-5%)
Trenutno nedostupno
Opis
Imperijalizam mašte

„Ova knjiga razmatra kako se Balkan gleda spolja. Ona ispituje proces kojim je odredljivi balkanski identitet postepeno izranjao u delima engleske književnosti u devetnaestom veku i učvrstio se tokom proteklih stotinu godina. U ovom kontekstu, usredsređivanje na britanske spise naročito je plodotvorno... Britanija je, može se reći, udaljena upravo koliko treba. Balkan je dovoljno blizu da bi ostao u vidokrugu, a ipak je dovoljno daleko da bi bio srazmerno oslobođen tradicionalnih prijateljstava i istorijskih savezništava koja neretko podstiču posebne interese drugih evropskih sila vezane za ovo područje. A što je još važnije, slike koje su stvorene u britanskoj prozi, a koje je zatim preoblikovala i emitovala britanska i američka industrija kroz bezbrojne filmove i televizijske programe, rasejane su po svetu u do sada nezabeleženom i nenadmašenom stepenu.“

Vesna Goldsvorti

Knjiga Vesne Goldsvorti dokazuje detaljnom analizom vrlo obimne beletrističke, dnevničke i putopisne građe da je britanska književnost devetnaestog veka odigrala presudnu ulogu u stvaranju slike „Divljeg istoka Evrope“ na engleskom govornom području, što se vrlo brzo proširilo na čitavu Zapadnu Evropu i ceo američki kontinent.

Ušavši u detaljnu i iscrpnu analizu brojnih pisaca (među kojima su Lord Bajron, Šeli, Agata Kristi, Rebeka Vest, Džordž Bernard Šo, Grejam Grin), velikih filmskih ostvarenja, dnevnika britanskih diplomata i političara, pa sve do novinskih izveštaja s ratišta u Bosni i Hrvatskoj, precizno i detaljno pokazuje kako se iskrivljena slika Balkana razvijala u očima zapadnjaka od pripovedačke kolonizacije u devetnaestom, do imperijalizma imaginacije u dvadesetom veku. Ovaj oblik kolonizacije maštom Vesna Goldsvorti je prva uvela u teorijsku misao i time otvorila novo polje istraživanja ovog fenomena.

Izvanredno opremljena (iscrpna bibliografija, vrlo detaljan indeks ličnih imena i pojmova), ova knjiga je nezamenljivo štivo za sve one koje problem Jugoistočne Evrope na bilo koji način interesuje. Pripadnicima tzv. zapadne kulture uverljivo i vrlo precizno pokazuje mehanizam nastanka i razvijanja njihovih predrasuda, a za nas, koji smo njihov predmet, ova knjiga je dragoceni vodič u razumevanju predrasuda drugih o nama i – što je još važnije – belodano nam pokazuje kako smo i mi sami u stvaranju tih predrasuda učestvovali.

Knjiga naše autorke, koja je izvorno objavljena na engleskom jeziku, doživela je veliki uspeh na Zapadu i kod stručne i kod šire čitalačke publike. 
VIŠE

IZMIŠLJANJE RURITANIJE

Od istog autora

SOLUNSKI ANĐEO

545,00 RSD 605,00

GORSKI

877,80 RSD 924,00

GOSPODIN KA

1.128,60 RSD 1.188,00

GVOZDENA ZAVESA

1.045,00 RSD 1.100,00

ČERNOBILJSKE JAGODE

836,00 RSD 880,00

GVOZDENA ZAVESA

1.045,00 RSD 1.100,00