goli otok istorija martin previšić

GOLI OTOK-ISTORIJA

  • Izdavač: Vukotić media
  • Broj strana: 640
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 21 cm
  • Godina izdanja: 2022.
1.620,00 RSD 1.800,00
ušteda: 180,00 RSD (-10%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Opis
Knjiga „Goli otok - istorija“ Martina Previšića prva je celovita studija logora na Golom otoku koja se temelji na mnogobrojnim dokumentima iz Udbinih arhiva kao i nizu svedočanstava bivših logoraša. Analizirajući kompleksni sistem logora za internaciju ibeovaca, Previšić je uspeo spojiti naučnu preciznost istoričara s talentom pripovedača, osećajem za pojedinca i njegove dileme, izazove vremena i tragediju ideologije. Potresna svedočanstva logoraša vode čitaoca kroz golootočku priču,smeštaju se u kontekst i vreme bacajući novo svetlo na prelomne događaje započete Rezolucijom Informbiroa 1948.

Previšić je prvi autor koji je koristio bogate i tek sada dostupne arhivske zbirke u Zagrebu i Beogradu kako bi, pored mnoštva intervjua koje je obavio s bivšim logorašima, došao do precizne i zaokružene slike o Golom otoku. Detaljno je prikazano na koji način je logor funkcinisao, kao i smisao i kontekst u kojem je otvoren i zatvoren, a opisano je, takođe, kako se njegov efekat produžio i nakon zatvaranja, i to za pojedinca kao i za tadašnje jugoslavensko društvo.
Martin Previšić je čitavu priču o Golom otoku podigao na jednu novu razinu. Ovu knjigu krase vrline koje prevazilaze korišćenje novih izvora,, a to je snažan autorski pečat.
VIŠE

GOLI OTOK-ISTORIJA

Od istog autora

GOLI OTOK: ISTORIJA

1.620,00 RSD 1.800,00

GOLI OTOK-ISTORIJA

Iz istog žanra